Zikrullah..penenang hati dan jiwa..

Orang-orang yang beriman dan hati mereka manjadi tenteram dengan mengingat Allah. Ingatlah, hanya dengan mengingati Allah  hati menjadi tenteram. (al-Ra`d:28)

Benarlah firman Allah bahawa hati akan tenteram dgn sentiasa mengingati-Nya..Bagaimanakah cara mengingati Allah yg menyebabkan hati kite jadi tenang dan tenteram itu???Wahai saudaraku..jgn kite terkeliru di sini,mengingati Allah di sini bukanlah hanya dgn menyebut nama Allah,tp mngingati Allah di sini adalah dengan mengerjakan segala suruhan-Nya dan meninggalkan segala larangan-Nya..barulah hati jadi tenang..

Sebagai contoh,kite mengingati Allah dgn mengerjakan solat fardhu dan sunat,membaca al-Quran,berzikir,bersedekah dan pelbagai lagi amalan2 soleh yg lain..maka Allah berfirman bahawa dengan cara ini,hati kite akan menjadi tenang..btul x sahabat2??

Sebab itulah,kite biasa mendengar orang yg tidak mengerjakan solat,selalu melakukan perbuatan yg tidak disukai oleh Allah dan sebagainaya,hatinya tidak akan tenang dan jiwa sentiasa kacau..dalam keadaan beginilah syaitan mudah untuk membisikkan kejahatan ke dalam diri kite dn kite akan mudah terhumban ke dalam lembah kebinasaan..oh,betapa mendalam dn bermaknanya kata2 Allah ini yg menjadi benteng agar kite selalu beringat..betapa sayangnya Allah pd hamba2-Nya…

Mari sama2 kite perhatikan maksud zikrullah itu sendiri:

Al-Mawardi mentafsirkan “zikrullah”  dengan maksud ketaatan, balasan dan janji Allah SWT.

Sementara Ibn Asyur  mengatakan  “zikrullah”   bermaksud perasaan takut dan menjaga diri dengan melakukan suruhan dan meninggalkan larangan. Ia juga bermaksud al-Quran dan zikir dengan lidah.

Ringkasnya,  “zikrullah”    bermaksud  kita  menguatkan hubungan dengan Allah SWT  dengan tunduk dan patuh kepada agamaNya dan pengertiannya tidak tertumpu hanya kepada maksud zikir dengan lidah sahaja.

Kite diajar utk tidak sesekali meninggalkan berzikir kepada Allah kerana zikir dapat mengubat penyakit hati yg terdapat dalam diri manusia seperti riak,takbur,ujub,bangga diri dan sebagainya..di sini ana nk tegaskan jgn sesekali kite tidak berzikir dalam masa 1 jam,1 hari bahkan sepanjang masa walaupun kite hanya menyebut nama Allah tnpa mengingati-Nya atau tanpa menghadirkan Allah dalam hati kite…

Tetapi,harus diingat,tuntutan zikir adlh di mna mulut menyebut kalimah zikir dan hati mengingati Allah..Kalimah zikir yg paling ringkas adlh:SUBHANALLAH ALHAMDULILLAH LAILAHAILLALLAH ALLAHUAKBAR WALAHAWLAWALAQUWWATAILLABILLAHILA’LIYYILA’ZIM…mudah bukan???jom sama2 amalkan di mana jua tak kire masa…:)

Apbila kite mnyebut nama Allah,ketahuilah bahawa Allah akan mengangkat dari 100 hati yg lalai kepada Allah..wah!betapa hebatnya ziikrullah!!!

Saudaraku..perlu diingat juga di sini bahawa janganlah kite sesekali meninggalkan bacaan al-Quran kerana ia merupakan zikir yg paling utama dan pintu kepada tauhid dan hidayah Allah..kalau rasa malas sangatpun,bacalah beberapa ayat pun jadilah dalam sehari..tetapi,jika diperhatikan..tidak malukah kite pd Allah..Allah mngurniakan pelbagai nikmat kepada kite di atas muka bumi ini,tp kite hnya beramal sedikit shja..Allah..malunya kite mnjadi hamba yg tercorot begitu..lakukanlah amal2 soleh yg istiqamah dan rajin kepada Allah supaya Allah mengenali kite dn dapat memberi syafaat kepada kite di akhirat kelak..perumpaannya seperti apbila kite berbuat baik kepada jiran,memberinya bermacam2 hadiah,maka jiran kite itu pasti seronok dan akan mengingati kebaikan kite serta mengenali kite smpai bile2..begitu juda dgn pencipta kita,Allah Azza Wa Jalla…sebab itulah kite dituntut utk melaksanakan HABLUMMINALLAH WA HABLUMMINANNAS…jg hubungan dgn Allah dn sesama manusia…

Kesimpulannya…

tinggal zikir bererti MATI..

hidupkan zikir bererti HIDUP..

WALLAHUA’LAM…

8:53 AM

3 SYAABAN 1432H

05/07/2011

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

qalbunsalim

Nabi Muhammad s.a.w bersabda, “Sesungguhnya dalam diri manusia itu ada seketul daging. Jika daging itu baik, maka baiklah seluruh anggota badannya tetapi seandainya daging itu rosak dan kotor, maka kotor dan rosaklah seluruh anggota badannya. Daging yang dimaksudkan ini adalah hati.” (Riwayat Bukhari dan Muslim daripada Nu’man bin Basyir)

Nuurnoar's Blog

Photoblog & Weblog

MyEverydayLife

Just a story about me and things around me

Azumar's Weblog

Just another WordPress.com weblog

KuFAIZ's Blog

Just another WordPress.com weblog

Gemilang Pasti Management

Konsultan pembangunan diri remaja dan kanak-kanak

Saifulislam.Com

Erti Hidup Pada Memberi

The WordPress.com Blog

The latest news on WordPress.com and the WordPress community.

%d bloggers like this: